Plăcile comemorative (tabule) care au marcat istoria Clisurii Dunării
PLACA ”SZECHENYI” – marchează drumul cu același nume, care azi se află sub apele Dunării (1833- 1837), lung de 120 km prin CHEILE CAZAN, azi cunoscute sub numele de ”CAZANELE DUNĂRII”
TABULA ”TRAIANA” de pe malul stâng al Dunării (țărmul românesc), pe unde Împăratul Traian a trecut Dunărea în anul 101, dar este acoperită de apele Dunării. O tabula similară se află și pe malul sârbesc, care a fost ridicată cu 30 metri și este vizibilă. .
Tabula Baross
Pe malul stâng al Dunării la cca. 10 km în aval de Coronini (Pescari) se află „Piatra scrisă” numită de ințiați după modelul roman „Tabula Baross”.
Inscripția este plasată pe o stâncă în zona Alibegului (vechea vatră a satului Pescari – Coronini), deasupra Drumului Național 57 și are aproximativ 10 m lungime și 7,5 m lățime. Textul este expus pe 11 rânduri în limba maghiară și este scris cu majuscule.
Tradus în limba română textul inscripției este următorul:
“Regularizarea Porții de Fier și a celorlalte caracte reglementate prin articolul 26 în Legea din 1888 s-a început sub stăpânirea lui FRANCISC I , prim – ministru fiind contele IULIUS SZAPARY și ministrul de comerț GABRIEL BELLUSY BAROSS , la 15 septembrie 1890.
Binecuvîntarea lui Dumnezeu să fie pe această placă comemorativă și pe cei care au contribuit la ridicarea ei.”
Numele inscripției vine de la numele ministrului de comerț Bellusy Baross Gabor, care a finanțat și a răspuns de aceste lucrări. Soluționarea definitivă a problemelor de navigație pe Dunăre în zona Clisurii s- a realizat în zilele noastre prin construirea sistemului energetic și de navigație de la Porțile de Fier între anii 1964 și 1971.