Marcarea Zilei Internaţionale a Dunării a fost instituită după semnarea, în 1994, a Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea de către Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR). Documentul, semnat la 29 iunie 1994, la Sofia, în capitala Bulgariei, oferă cadrul de cooperare al guvernelor, organizaţiilor neguvernamentale, instituţii de cercetare şi industrie, această dată fiind marcată la nivel internaţional la propunerea ţărilor dunărene şi sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea.La propunerea ţărilor dunărene și sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), toate statele riverane sărbătoresc astăzi, sub sloganul „Descoperă Dunărea!”, Ziua Internațională a Dunării. Manifestările dedicate acestei zile transmit în același timp mesajul comun al țărilor dunărene de a-şi uni forţele în sprijinul protejării fluviului.

În perioada 25-26 iunie 2022, Asociația Dunărea Moldova Nouă a sărbătorit a 14 ediție a Zilei internaționale a Dunării prin promovarea cetătilor medievale din Clisura Dunării,a insulei cailor sălbatici, și expoziția de pictură la CNIPT Moldova Nouă .

Suntem singura Asociația care poartă cu onoare numele fluviului Dunărea de 14 ani ! Două zile fantastice și pentru participanți la această sărbătoare de suflet pentru care le mulțumim!

Dunărea este cea mai mare bogăție care trebuie sărbătorită în fiecare zi!

Expoziție de excepție organizată la Direcția de Cultura Caraș Severin!

Ziua Internațională a Dunării la Direcția de Cultură Caraș Severin a inceput cu valurile Dunării de Iosif Ivanovici și s-a încheiat cu balada lui Ciprian Porumbescu interpretată domnul prof. Gassenheimer George de la Liceul de Arte ‘ Sabin Păutza ” Reșița. Frumusețile Banatului de Clisură au fost transpuse prin viziunea artistilor plastici din Resița, Lugoj și Bocșa.

Mulțumesc pictorilor, sponsorilor, gazdei și invitaților pentru participarea la reușita evenimentului, organizat de Asociația Dunărea Moldova Nouă, aflat la cea de-a 14-a ediție!

Asociația iși restectă numele pe care îl poartă – DUNĂREA – cu onoare!