PACHETE TURISTICE
în Clisura Dunării
din Caraș Severin

 

TĂRÂMUL SĂLBATIC, FEERIC
ÎNTR-UN COLȚ DE VIS AL
CLISURII DUNĂRII DIN CARAȘ SEVERIN!

Pachet 1

Pachet 2

Pachet 3

Pachet 4

OPȚIONAL

Ce se poate admira

Pachete turistice

Vizionează trasee ecoturistice în Clisura Dunării

Povești și locuri legendare

motive să vizitezi Clisura Dunării

Moldova Nouă –

Locul în care Dunărea a fost martorul mut şi temut al istoriei

Începând de la cetatea dacică Mudava, care ne duce înapoi în epoca dacilor şi a romanilor, până la vestigiile medievale, zona pare a fi lăcaşul potrivit în care istoria a ales să se ascundă în mijlocul naturii şi să reziste veacurilor tumultoase.

Oraşul port Moldova Nouă, situat în judeţul Caraş-Severin, alcătuit din mai multe sate, alături de Clisura Dunării, este o acumulare de mici istorii. În Moldova Nouă se poate ajunge pe Drumul Naţional 57, iar până la localitate, traseul este unul încărcat de poveşti şi frumuseţi ale naturii. Un prim popas se poate face în localitatea Berzasca, una dintre cele mai vechi localităţi din Clisura Dunării.

Prima staţiune lacustră din România

Cu doi kilometri înainte de intrarea în localitate, o cetate stă în bătaia valurilor Dunării – Cetatea Drencova, situată chiar în mijlocul Dunării. A fost construită în jurul anului 1419, iar din 1457 a aparţinut familiei lui Iancu de Hunedoara. După ce a rezistat atacurilor turceşti şi a unor perioade de ruină, cetatea se luptă şi astăzi, dar cu valurile Dunării, după construirea hidrocentralei Porţile de Fier. Înaintând în localitatea Berzasca, descoperim un proiect unic în Europa: Complexul Lacustru Egreta, prima staţiune lacustră din România, alcătuită din 15 căsuţe suspendate pe piloni deasupra Dunării. Aici, liniştea şi murmurul naturii sunt completate de priveliştea fluviului, care pare nestingherit de privirile celor care au pornit în căutarea unei oaze de linişte.

O stâncă în amintirea dragostei

Înainte de a ajunge în Moldova Nouă, se trece şi prin comuna Coronini, situată pe malul stâng la fluviului, chiar la intrarea în Clisura Dunării. Locul ne poartă înapoi în secolele XIV – XV, când, sub conducerea lui Sigismund de Luxemburg, a fost ridicată Cetatea Ladislau, ale cărei vestigii pot fi văzute şi astăzi.

Când intri în Clisura Dunării, eşti întâmpinat de impunătoarea stâncă Baba Caia, înaltă de 7 metri, ce pare ca un străjer tot timpul de gardă, dând astfel naştere mai multor legende. Una dintre ele spune că, pe vremea când Cetatea Golubac (sau Golubăţ) era sub stăpânire otomană, iar Cetatea Ladislau sub cea a creştinilor, un tânăr creştin s-a îndrăgostit de o slujnică a sultanului, pe care a răpit-o şi a adus-o în cetatea din Coronini, unde şi-au celebrat dragostea şi reuniunea cu o petrecere. Însă aburii iubirii nu i-au protejat prea mult de furia sultanului pe cei doi îndrăgostiţi, iar otomanii au atacat cetatea, ucigând tot ce le stătea în cale. Soarta celor doi îndrăgostiţi a rămas închistată în eternitate, fiind legaţi de stânca Baba Caia, unde şi-au găsit sfârşitul.

Cel mai vechi sat locuit de cehi

În Coronini, se pot vedea cele două cetăţi – Golubac, situată pe malul sârbesc, şi Ladislau, aflată pe malul românesc al Dunării – cum stau faţă în faţă, ca doi inamici, care pare că au obosit să se tot lupte. Purtând numele celui mai renumit rege arpadian Ladislau, care a devenit sfânt în 1192, cetatea a fost ridicată pe ruinele unei cetăţi dacice, fiind construită din piatră de calcar, luată din pereţii calcaroşi ce marchează strâmtoarea Dunării.

În vechea vatră a satului Coronini, în zona Alibegului, pe o stâncă, stă nemişcat de trecere timpului un „tablou“ natural – inscripţia denumită Tabula Baross, situată deasupra Drumului Naţional 57. Cu o înălţime de aproximativ 10 metri şi o lăţime de 7,5 metri, textul alcătuit din 11 rânduri în limba maghiară stă mărturie lucrărilor de regularizare a Porţilor de Fier, de la sfârşit de secol al XIX-lea.

Tot în zona localităţii Coronini, găsim şi parcul eolian „Sfânta Elena“, situat în satul cu acelaşi nume – cel mai vechi sat încă locuit de minoritatea cehă din Banat, ce aparţine de comună, unde frumuseţea naturii este pusă în funcţiune de tehnologie prin cele 21 de turbinele eoliene. „Aici pot fi încercate produsele lactate specifice culturii cehe. Pe timpul verii, se poate lua masa în natură, la iarbă verde. Totodată, aici se găseşte şi parcul eolian. Coborând în jos, mergem pe DN57, spre Orşova, unde se află multe pensiuni, iar una dintre ele are ambarcaţiuni care duc la Ostrovul-Moldova Veche“, a declarat pentru „Weekend Adevărul“ Corneliu Martin, preşedintele Asociaţiei „Dunărea Moldova-Nouă“.

De asemenea, în apropiere, este şi Peştera Gaura Chindiei, aflată la 80 de metri altitudine faţă de nivelul Dunării. Aici au fost descoperite urme de locuire din perioada protodacică şi dacică, dar şi de artă rupestră datată paleolitic şi neolitic, precum şi scrieri în alfabetul chirilic şi cel latin. Desenele de culoare roşie de pe pereţi şi tavan, reprezentând păsări, brazi, cruci, simboluri solare, au fost descoperite în 1968 de arheologul Vasile Boroneanţ, şi sunt datate din perioada neolitică.

O altă peşteră care ne poartă din nou în trecutul de luptă al ţării este Peştera „Gaura cu muscă“, aflată la 12 kilometri aval de Moldova Nouă. Se pare că peştera a reprezentat un adăpost pentru omul primitiv din prima etapă a Epocii Fierului, iar ulterior, în perioada medievală, datorită poziţiei ei, dar şi a intrării prin care domină Dunărea, a fost fortificată şi armată cu tunuri. Fortificaţiile rămân mărturii şi astăzi ale luptelor duse în zonă în perioada 1460 – 1880.

O localitate milenară

Chiar dacă prima atestare documentare a oraşului datează din 1777, vizitând zona descoperim că istoria locului datează încă din paleolitic sau epoca pietrei cioplite. Înaintând în veacul următor, la 1808, descoperim în Cartea Funciară faptul că localitatea, formată din aşezările Bosniak şi Baron, are numele de Neu Moldova (Moldova Nouă). În zona Moldovei Vechi, istoria îşi face loc în mileniul trei prin urmele de locuire care datează din neolitic, dar şi prin cele ce atestă exploatarea minieră dacică şi romanică.

Unul dintre cele mai impunătoare lăcaşuri de cult ca dimensiune din Clisura Dunării, Biserica sârbă care poartă hramul Naşterii „Sfântului Ioan Botezătorul“, se regăseşte în Moldova Veche. Construită în perioada 1853 – 1855, biserica păstrează şi astăzi uşile împărăteşti şi diaconeşti originale, precum şi aproximativ 40 de cărţi vechi, cu caracter practic – religios, ce datează din secolele XVIII – XIX, perioadă în care, potrivit izvoarelor scrise, în localitate exista o biserică sârbă ortodoxă din lemn, care purta acelaşi hram.

Natura, stăpâna ostrovului

În oraşul Moldova Veche, istoria se împleteşte cu natura şi transformările care au marcat-o de-a lungul veacurilor. Astfel, găsim aici rezervaţia naturală Insula Ostrov – Moldova Veche, inclusă în Parcul Natural Porţile de Fier. Situată în partea nordică a satului Moldova Veche, aria naturală prezintă un spectacol al naturii ce captivează de la textură, la culoare şi miros – terenul mlăştinos şi vegetaţia specifică sunt completate de speciile de păsări acvatice, speciile arboricole de răchită albă, răchită roşie, plop alb, dar şi de stânjenel de baltă, stuf sau crin de baltă. Ostrovul este deschis turiştilor, care pot parcurge trei variante de traseu şi au şansa, luându-l la pas, să vadă specii de păsări, multe dintre ele protejate de lege, printre care cufundarul polar, cufundarul mic, egreta mică, egreta albă, barza neagră, lebăda de iarnă, vulturul pescar, dar nu numai.

Tot în zona Moldovei Vechi, s-a aflat cetatea dacică Mudava, în aproprierea căreia romanii au construit un castru. Câteva secole mai târziu, în 1427-1428, peste acest castru este ridicată o cetate, însă este distrusă în secolul al XVII-lea. Din Moldova Veche, poate fi luat Bacul Baziaş 4, care merge în Serbia, la Golubac, unde poate fi vizitată cetatea.

Movila lui Attila Pe Ostrovul Moldova Nouă, legendele par că plutesc în aer, înconjurând o movilă ce seamănă, la prima vedere, cu un mormânt păzit de cai. Legenda spune că aici se odihneşte trupul lui Attila, cel mai puternic conducător al hunilor, omagiat la moarte de către oşteni prin depunerea coifurilor pe mormântul lui, şi păzit, de-a lungul veacurilor, de o herghelie de cai. Se pare că acesta avea un cal negru cu o stea în frunte pe care doar el îl putea călări, iar după moartea conducătorului hunilor, calul i-ar fi găsit mormântul pe care l-a păzit neîncetat.

„De la Moldova Nouă la Gârnic, pe o distanţă de 18 kilometri, avem aria mixtă Valea Mare, în care găsim Peştera Grota Haiducească şi două cascade. Apoi, urcăm în satul Garnic, sat de cehi, cu morile de apă şi cu un muzeu al cehilor. În aceste sate ceheşti, mâncarea este specifică culturii, iar turiştii o pot încerca“, ne-a mai explicat Corneliu Marin, care este şi ghid turistic în zonă. Printre specialităţile care pot fi încercate în zona Moldova Nouă – Clisura Dunării, se regăsesc şi ciorba de somn şi şalăul la grătar, precum şi brânză prăvălită la tigaie, cu cârnaţi şi cu mămăligă – sau coleşă, aşa cum este numită în zonă – din făină din porumb alb.

Totodată, preşedintele Asociaţiei „Dunăre Moldova Nouă“ ne-a menţionat şi alte locuri din zonă care pot fi vizitate de cei care, în fuga de haosul oraşelor, caută liniştea sub mai multe forme. „În zona Baziaşului avem Balta Nera, Dunărea, avem zona avifaunistică şi trei mănăstiri sârbeşti – la Baziaş, Cuzici şi Zlatiţa. La Cornea este castrul roman Villa Rustica, ce datează din perioada secolelor I-II, fiind o casă romană. Dacă mergem spre Sicheviţa, se face din DN57 un drum pe care găsim Muzeul Etnografic şi morile de apă, care funcţionează de mai bine de 100 de ani“. Cei care vizitează zona trebuie să nu uite că pot face o croazieră pe Dunăre, off road, plimbări cu bicicleta şi drumeţii.

Sursa: Maria-Alexandra Mortu – adevarul.ro (27 martie 2022)

Despre noi

Parteneriat Strategic

Asociația Dunărea Moldova Nouă împreună cu CNIPT Moldova Nouă și în parteneriat cu:

Pensiunea Danubio, Pensiunea Gernik, Pensiunea Casa Creța, Pensiunea Balkan, Pensiunea Casa Luca,
I.I. Mandachi Miliuana, Smile Danube

promovează pachete turistice în zona Baziaș-Berzasca.

Turismul se desfășoară din ianuarie până în decembrie! Se asigură ghid de turism și transportul auto, la cerere, pe traseele turistice din zonă!

Pentru programarea unui sejur de povestit și la nepoți,

vă rugăm să completați Formularul de rezervare.

Ce se poate admira la noi?

Baziașul cu poarta de intrare a Dunării în țară, Balta Nera zonă avifaunistică și celebrele mânăstiri sârbești de la Baziaș, Zlatița și Cusici!

Golful Șușca cu ornitolog BIRD VIEW, Moldova Nouă cu faleza și vechiul port, ostrov Moldova Veche cu legenda mormântului lui Attila și a cailor sălbăticiți, satele cehești Gârnic, Sf. Elena, Bigăr cu cultura și tradițiile de sute de ani, peșterile Gaura cu Muscă, Grota Haiducească, Gaura Chindiei, cetățile medievale Sf. Ladislau, Drencova, castrul roman Vila Rustică, tabula Baross, parcul eolian Sf. Elena, morile de apa de pe valea Sicheviței și Gramensca, mânăstirile Baziaș, Zlatița, Gornea, turul producătorilor locali din Radimna, Pojejena. Gârnic, Sichevița, Coronini , Gornea, magnificul apus de soare de la Baziaș, dar și răsăritul și apusul soarelui din munții Locvei, izvorul mânzului și podul lui Dumnezeu, numai cu off-road!

Evenimente culturale a etniilor sârbești, cehești, dar și bănățene!

Pentru programarea unui sejur de povestit și la nepoți vă așteptăm la datele de contact

OFERTA SPECIALĂ

Unde vă petreceți timpul liber sau concediul? Simplu, în Clisura Dunării de Caraș Severin acest tărâm sălbatic, romantic, fabulous, încă prea puțin cunoscut, din sud vestul țării!

PACHETE TURISTICE

CLISURA DUNĂRII DIN CARAȘ-SEVERIN

VALABILE ÎN SEZON

Pachet 1

Pachet 2

Pachet 3

Pachet 4

OPȚIONAL

PACHETE TURISTICE

Asociația Dunărea Moldova Nouă împreună cu CNIPT Moldova Nouă promovează patru pachete turistice în zona Baziaș-Berzasca, turismul în acest colț de rai se desfășoară pe toată perioada anului, din ianuarie până în decembrie!

Opțional, puteți alege nouă servicii suplimentare. De asemenea, se asigură ghid de turism și transportul auto, la cerere, pe traseele turistice din zonă!

Pachetul 1

o noapte de cazare în cameră dublă cu micul dejun

Pachetul 2

două nopți de cazare în cameră dublă cu micul dejun

Pachetul 3

trei nopți de cazare în cameră dublă cu micul dejun

Pachetul4

City Break cu micul dejun

OPȚIONAL

plimbări cu biciclete și ATV-uri

OPȚIONAL

Degustări produse locale

OPȚIONAL

Drumeții

OPȚIONAL

Evenimente organizat de ADMN

OPȚIONAL

Festivaluri

OPȚIONAL

Off-road

OPȚIONAL

Pescuit

OPȚIONAL

Plimbări pe Dunăre

OPȚIONAL

Târguri

Ce mai aștepți?

Contactează-ne!

Contacte

Adresa: Strada Mihai Viteazu Nr. 36/A, Localitatea Moldova Nouă, Jud. Caraş Severin, Cod: 325550

Telefon: 0752387568; e-mail: asociatiadunareamoldovanoua@yahoo.com