Peștera se află în Munții Locvei, la trei kilometri de Moldova Nouă.

Pe un drum pavat cu piatră de râu încă de pe vremea romanilor, ascunsă după un munte, se vede intrarea în Grota Haiducilor. Aceasta are două galerii principale. Una este de-a lungul râului care traversează peștera, iar cealaltă, Sala Mare, este deasupra. În peșteră sunt stalactite și stalacmite și cu toate acestea, pare că nu este foarte veche pentru că toate acestea sunt în formare.

Legenda spune că lui Adam Duca i se mai spunea Adam Neamțu, pentru că purta straie nemțești. Dascăl într-un sat de la Dunăre, sătul de sărăcie și de suferința pe care o vedea în jurul lui, Adam Duca a început să îi jefuiască pe bogați. Împreună cu haiducii săi, îi ataca la drumul mare, iar prada o împărțea cu sărmanii din sate. Se spune că cine primea bani de la haiduc, nu se mai putea numi sărac.

Potera l-a prins pe Adam Duca pe când își vizita iubita și l-a întemnițat timp de 20 de ani.

Când a ieșit din închisoare, haiducul i-a cerut ajutorul unui sărac care devenise boier din banii primiți chiar de la el. Acesta a refuzat să îl ajute însă, iar Adam Duca l-a ars de viu.

Haiducul a fost prins și, de această dată, potera l-a spânzurat. Se spune că unele comori nu a mai apucat să le împartă săracilor, așa că au rămas în peșteră, prin anii 1400.

Câteva sute de ani mai târziu, adică în 1977 se spune că un grup de turiști germani ar fi găsit aici o comoară. Comoara lui Adam Duma.

Turiștii care au venit în 2016 în sistem organizat prin proiectul „Eco Turismul o Șansă” au savurat legenda haiducului Adam Duma, poreclit Adam ”neamțu din Peștera ”Grota Haiducilor”. Doar 10% din această peșteră a fost explorată până în prezent. Accesul spre grotă se face pe un drum pavat cu piatră de râu, care există încă de pe vremea romanilor.