Cetatea Ladislau
La intrarea în Clisura Dunării, în dreptul stâncii ”Babacaia”, se vede cetatea Ladislau. Fortificația de pe malul românesc al Dunării poartă numele celui mai renumit rege arpadian Ladislau (1077 – 1095), devenit sfânt în urmă canonizării din anul 1192. El a luptat în Clisura de Sus împotriva, bizantinilor, încercând să cucerească teritoriile de la Dunăre. Ridicată pe ruinele unei cetăți dacice, cetatea a fost construită din piatră de calcar, aflată din abundență în pereții calcaroși care străjuiesc strâmtoarea Dunării. Pe latura dinspre Dunăre, cetatea a fost flancată de două turnuri, un turn pătrat de observare și un turn cilindru, celelalte laturi ale fortificației fiind protejate natural de pantele foarte abrupte. Cetatea a avut două etaje, iar sub încăperi erau beciurile învelite cu bolți de cărămidă.

Cetatea Coronini a fost ridicată în anul 1428, în timpul regelui Sigismund de Luxemburg al Ungariei ( 1387- 1437) , ca o contra-cetate față de Cetatea Golumbac, vândută turcilor de către un căpitan sârb.

 

 

Cetatea Drencova
Cetatea Drencova sau Dranko este și ea o apariție ciudată, în apropiere de șenalul navigabil, unde câteva ruine ies din apă, pe o lungime de max. 12-13 metri. A fost construită în secolul al XV-lea, de către cavalerii germani, iar apoi a aparținut familiei Hunedoreştilor. Aceasta fost incendiată și distrusă în mai multe rânduri de oștile turcești, deși era puternic fortificată, cu ziduri groase și înalte de 15 metri. Ruinele sunt vizibile de pe drumul național 57, în apropierea localității Berzasca – Drencova fiind un sat, inundat acum de apele fluviului, care a aparținut acestei comune.

 

 

CETATEA TRIKULE – „trei turnuri” („kule”= turn,in limba turca ) a fost ridicata in sec.al xv-lea ,pentru a opri expansiunea otomana spre vest, ruinele observându-se și in prezent in apropierea localității Svinita, la 5 km in aval.

Cetatea TriKule era reprezentata prin trei turnuri dispuse pe malul stâng al Dunării in forma de triunghi, cu unul dintre vârfuri spre Dunăre. În fiecare unghi se află câte un turn cu o înălțime de circa 10 metri. Turnul 1 şi turnul 2 se află la o distanță de 20 de metri unul față de celălalt și la aproximativ 40 de metri față de turnul 3. Ansamblul Cetății TriKule a fost inundat in urma amenajării lacului de acumulare Porțile de Fier 1, la suprafața observându-se doar doua turnuri, cel de-al treilea fiind vizibil numai in condiții de nivel foarte scăzut al apei.

Turnul nr. 2 este conservat pe întreaga lui înălțime și păstrează încă întregul coronament. Singurele daune au fost produse, înainte de cercetarea arheologică, de către căutătorii de comori, care au provocat prăbușirea segmentului inferior al colțului de sud-est. Astăzi, această spărtură este acoperită de apele fluviului.

Zidăria lui atestă două tehnici diferite: în partea inferioară rosturile sunt ușor adâncite, în cea mediană ele sunt șterse peste suprafața pietrei, iar în partea superioară se revine la tehnica folosită pentru zidurile parterului. Toate cele trei turnuri au fost construite din piatră brută legată cu mortar de o foarte bună calitate, piatra fiind extrasă dintr-o carieră de calcar din apropiere. Pentru coronament a fost folosită cărămidă romană, iar zidăria păstrează urmele schelelor folosite la construirea lor.

Din păcate, turnul nr. 3 a fost năruit de ghețurile Dunării în iarna anului 1924.

 

Zidurile tuturor turnurilor au o grosime de 1,4 m, iar acestea aveau trei niveluri în interior, dintre care primul (parterul) era folosit drept cameră de provizii și nu comunica cu exteriorul. Accesul către cămară se făcea prin intermediul unui chepeng în podeaua încăperii de la etajul întâi. Intrarea în interiorul turnurilor era amenajată într-unul dintre pereții acestui prim etaj, sub forma unei deschideri, cu ambrazură evazată către interior.

Deși nu se cunosc foarte multe date despre această cetate, lipsa amenajărilor de tip rezidențial, lipsa ferestrelor, a șemineelor, conduc către faptul că a folosită doar în scop militar.

Ruinele sunt accesibile din localitatea Svinita, 4 kilometri aval de aceasta localitate, sunt pe un fel de pinten al malului asa ca nu pot fi ratate.