Ceea ce este cu adevărat fascinant din punctul de vedere al maiestuoasei intrări a Dunării în Clisură, constă în senzația de peisaje și locuri rupte parcă de pe fața pământului. Un relief hieratic și aproape selenar, potențat și de spațiile panoramice ale apelor, dar și de capriciile norilor și răsfrângerilor în valurile Dunării.

Stânca Baba Caia este situată în zona dintre Coronini și Moldova Nouă și poartă un sugestiv supranume de ”Crăiasa singuratică a Dunării”. Stânca Baba Caia măsoară doar 7 metri, dar poziția sa în mijlocul albiei fluviului dă impresia de crenel sau foișor insolit, răsărit ca prin farmec. Ca și în alte cazuri de denumiri cu origine stranie, Baba Caia vine din limba turcă și înseamnă, de fapt, „Stânca Tatălui”. În timpul ocupației otomane în zonă, se amintește că de această ridicătură agrestă erau legate, în mod expres, lanțuri care mergeau până la Cetatea Golubac și la Cetatea Sf. Ladislau. Scopul, pe atunci, era ca nicio ambarcațiune ce tranzita zona să nu poată evita achitarea taxelor vamale.

Dar dincolo de pitorescul cumva brutal al acestei înfățișări și poziționări a stâncii, o țesătură întreagă de legende bântuie până și azi pe aceste meleaguri.

Una dintre legendele Stâncii Baba Caia arată că între un moş şi o babă era o ceartă veşnică. Moşul, Zeul Saturn, spunea că iarba se coseşte, iar baba, Gaia, Marea Zeiţă, afirma că iarba se tunde cu foarfeca. Înfuriat, moşul o aruncă pe babă în Dunăre. De pe fundul Dunării, aceasta îşi susţine cu îndârjire afirmaţia, ridicând două degete deasupra apei, sub formă de foarfecă pentru a-i demonstra moşului că iarba se tunde. Cele două degete bifurcate s-au transformat în stânca Baba Caia.
(https://info-herodot.ro/item/cod-2424-stanca-baba-caia-clisura-dunariimoldova-noua)

De puțin timp, edilul Orașului Moldova Nouă e realizat din fonduri europene și un centru de vizitare în aer liber conectat la panourile și plăcuțele informative care te pot conduce, pas cu pas, spre admira mai îndeaproape inclusiv acest monument natural din calcar, proiect realizat după modelul Parcului Natural din Pădurile Boemiei din Cehia.