În 2019, importanța acordată promovării turismului pare să atingă cote maxime. Cel puțin așa stau lucrurile în zona Banatului. Astfel, după modelul peliculelor lui Sabin Dorohoi („Drumul Romanilor” și „Calea Apelor”), în care se pune foarte mare accent pe promovarea Banatului Montan (filmele reprezentând adevărate documentare turistice, care pun în valoare atât povești, legende, dar și locuri inedite), a venit rândul celor din Clisura Dunării, mai exact, din zona Clisurii de Caraș să-și promoveze propriile minunății. Dar nu oricum, ci prin intermediul picturii!

Asociația „Dunărea” Moldova Nouă, Primăria Orașului Moldova Nouă, în parteneriat cu Parcul Național Porțile de Fier, organizează în vara acestui an, în perioada 24-30 iunie, tabăra de creație artistică și documentare intitulată „Clisura”, cu scopul de a atrage cât mai mulți turiști, dornici să afle cât mai multe despre fauna, flora, formele de relief și tradițiile cărășenilor, zonele vizate în acest sens aflându-se între localitățile Baziaș, respectiv Berzasca.

Corneliu Martin, Președintele ADMN

„Zece pictori europeni, împreună cu artistul Costin Brăteanu, se vor ocupa, în sezonul estival, de promovarea patrimoniului natural și cultural al acestei zone”, a dezvăluit președintele Asociației „Dunărea” Moldova Nouă, Corneliu Martin, pentru expressdebanat.ro.

În privința costurilor evenimentului, care va avea loc în luna iunie, președintele ONG-ului susține că, „pentru organizarea taberei de creație, suma necesară de care vom avea nevoie este undeva la 2.000-3.000 euro, din care noi, organizatorii, ne vom ocupa să le asigurăm artiștilor cazare și masă, iar pentru restul lucrurilor, sperăm să găsim sprijin și înțelegere în rândul sponsorilor”.

Totodată, Martin a ținut să ne dezvăluie câteva detalii din culisele proiectului ce urmează să pună pe picioare frumusețile din Clisură. În acest sens, iată cum se vor succeda evenimentele în cadrul tabelei de creație și documentare: „Artiștii vor fi cazați la pensiunea Baba Caia, vor fi plimbați pe traseul Berzasca-Baziaș, pentru a culege informații despre tot ce-i va înconjura de-a lungul itinerariului (Stânca Baba Caia, paradisul ascuns al Banatului – Insula Ostrov, unde avem caii sălbatici) urmând ca, la-ntoarcere, ideile pictorilor să se poată materializa în cadrul laboratorului de creație!”.

Sursa: https://expressdebanat.ro/pictura-promotorul-turismului-din-clisura-dunarii-in-2019