Direcții de Acțiune

Voluntari

Parteneriate

Promovarea turismului

Activități de agrement și petrecere a timpului liber

• Activități de agrement nautic: plimbare de agrement cu barca cu motor pe Dunăre, sky nautic, caiac, banana, șalupă rapidă;
  • Joc de paintball; Tiroliana; Tir cu arcul;
  • Cicloturism și montainbike;
  • Călărie și plimbări cu trăsura;
  • Soft-offroad cu jeep-uri; ATV;
  • Drumeții montane; Pescuit sportiv.

Protejarea mediului

Campanii ecologice

• Curățenia de primăvară 2019;
  • Ziua Internațională a Mediului;
  • Ziua Dunării;
  • Conștientizarea și informarea populației din Clisura Dunării în legătură cu problemele de mediu;
  • Berzasca – comunitate activă în diminuarea cauzelor schimbărilor climatice;
  • Marșul tinerilor voluntari ai ADMN pentru păstrarea mediului înconjurător.
CULTURĂ

Proiecte și evenimente cultural-artistice

• Participări la la festivalurile ONG FEST, la târguri de turism naționale și internaționale: Târgul Internațional de Turism TIB-ROMEXPO, Târgul Internațional de Turism Delta & Dunărea, Târgul Internațional de Turism Beograd, ITB Berlin etc.
  • Întâlniri anuale festive ale voluntarilor și celebrarea a 10 ani de existență a Asociației
  • Săptămâna mobilității la Moldova Noua

Promovare

Proiecte de promovare a Clisurii Dunării

Promovarea turistică a Orașului Moldova Nouă

”Eco Turismul o șansă” – activități de promovare a patru trasee ecoturistice din Moldova Noua și zonele limitrofe orașului

– în valoare de 10.000 euro pe o perioada de 12 luni implementat in parteneriat cu primaria Moldova Noua ,prin care se vor organiza activitati de promovare a patru trasee ecoturistice din Moldova Noua si zonele limitrofe orasului,realizarea unui centru de informare turistic in aer liber pentru atragerea unui numar de opt grupuri de turisti!

Conferința “Oportunități de Dezvoltare Regională prin Transport și Turism”

– redefinirea strategiei de dezvoltare a Clisurii Dunării printr-o strategie integrată cu Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021

”Ostrovul-oaza de sănătate” – realizarea unor locuri de popas cu dotările necesare și un panou cu harta ostrovului

– în valoare de 10.000 euro pe o perioada de 3 luni ,in implementare,in parteneriat cu primaria Moldova Noua ,prin care se vor organiza activitati de ecologizare,de realizarea unor trasee turistice,realizarea unor locuri de popas cu dotarile necesare si un panou cu harta ostrovului.

„Conştientizarea şi informarea populaţiei din Clisura Dunării în legătură cu problemele de mediu”

– în valoare de 363.432 lei pe o perioadă de 2 ani finanţat de Administraţia Fondului de Mediu, perioada 01.08.2011-01.08 2013. Proiectul prevede printre altele, realizarea de sesiuni de informare şi conştientizare a elevilor prin organizarea unor tabere de ecologizare,educaţie pentru o natura curată, sesiuni care sunt deja în derulare.

„Contribuţii la refacerea habitatului în zona Coronini Moldova Nouă”

– în valoare de 5 000 euro pe o perioadă de 3 luni finanţat de Fundaţia Alexandrion, perioada: 01.03.2011-01.09.2011(şase luni), prin care s-a reuşit convingerea primăriei de a nu mai amenaja haldele de steril pentru agrement (sterilul este toxic si radioactiv), precum şi montarea unor panouri de interzicere pentru folosirea ca locaţie de agrement (plajă).De asemenea s-a reuşit convingerea Intreprinderii miniere Moldova Nouă să reabiliteze instalaţia de umectare a haldelor de steril în vederea reduceri poluării zonei cu praf de steril.

„Berzasca – comunitate activă în diminuarea cauzelor schimbărilor climatice”

– în valoare de 71 000 USD pe o perioada de 18 luni finanţat de Fondul Global de Mediu (GEF SGP), perioada: 01.01.2010-01.07.2011 (18 luni) prin care au fost finanţate o serie de seminarii de conştientizare a autorităţilor locale şi a populaţiei cu privire la deşeurile aruncate necontrolat precum şi reducerea poluării prin folosirea panourilor solare; au fost organizate acţiuni de ecologizarea a malului Dunării în comuna Berzasca (culegere de peturi, deşeuri etc). Rezultate obţinute: după ecologizarea zonei din Berzasca autorităţile publice au amenajat un loc de popas pentru turişti. Peste 20 de proprietari, persoane fizice şi-au montat panouri solare în urma participării la seminariile organizate, susţinute de specialişti şi profesori în domeniu.

Grupuri de Acțiune Locală

Din anul 2010 Asociaţia Dunărea Moldova Nouă este membru fondator al Asociaţiei GAL Clisura Dunării împreună cu şapte primării (Berzasca, Coronini, Gîrnic, Sicheviţa, Eşelniţa, Dubova, Sviniţa), Administraţia Parcului Natural Porţile de Fier zece ONG-uri (Asociaţia Dunarea Moldova Nouă, Asociaţia de turism si agrement Cazanele Dunării Dubova, Asociatia speologica exploarari, Asociatia partener pentru dezvoltare Sviniţa, Asociaţia Comunităţii Eşelniţa Cazanele Dunării, Asociaţia Caraş Aventure, Asociaţia crescătorilor de taurine Caraş Severin, ARCS Turnu Severin, AS Bike Attak Resita, Uniunea democratică a slovacilor si cehilor filiala Moldova Nouă) şi şase firme (SC Relumat RO SRL Moldova Nouă, Pensiunea Gernik 100/Agrotur Danubius, SC Romcasa Prod SRL, SC HKFSoluţions Resiţa, Perform Consulting Center Mehedinţi, II Palade P Ricuta Dubova) în arealul Moldova Nouă – Orşova.

De asemenea asociaţia are expertiză în ceea ce priveşte tematica ariilor protejate şi derulează activităţi în parteneriat cu administraţia ariei protejate Parcul Natural „Porţile de Fier” in cadrul căruia este situata zona Crisura Dunării. Totodată asociaţia are încheiate parteneriate cu şcolile din Moldova Nouă şi cu autorităţile locale.

Alte activități

Asociația Dunărea Moldova Nouă a organizat o Tabără de pictură internațională cu scopul promovării frumuseților din Clisura Dunării. Timp de trei zile, artiştii au vizitat localităţile Sfânta Elena, Divici, Baziaş, Gârnic, Sicheviţa, au făcut plimbări în Balta Nerei, Valea Mare, pe insula Ostrov şi pe faleza Dunării, au văzut mănăstirile din zonă şi Muzeul Etnografic Ceh din Şopotu Nou, au asistat la măcinarea porumbului într-o veche moară de apă, s-au delectat cu faimoasa ciorbă de peşte, o specialitate gastronomică în clisură, iar restul zilelor le-au dedicat picturii.

Participarea la targuri de turism nationale si internationale:

• în perioada 2009-2013 – Festivalurile ONGFEST organizate de FDSC
  • martie 2011 – Targul International de Turism TIB-ROMEXPO-martie
  • iunie 2012 – Targul International de Turism Delta&Dunarea ROMEXPO
  • martie 2014 – ITB Berlin
  • 2013 – ADMN organizeaza pentru prima data Ziua Mediului la Moldova Noua
  • 2014 – ADMN organizeaza Ziua Dunarii la Moldova Noua
  • februarie 2015 – Targul International de Turism Beograd
  • februarie 2019 – Targul de Turism al României

EVENIMENTE

Deschiderea Oficiala a Programului de Promovare a Sezonului Turistic din Clisura Dunării – 2020

Pentru că suntem o echipă care își păstrează credibilitatea și respectul față de vizitatorul sau turistul care tranzitează Clisura Dunării, chiar și în condițiile apariției acestui virus, când voluntarii ADMN nu pot participa, Programul sezonului turistic 2020 merge...

Tabăra de creaţie artistică şi documentare Văliug – Crivaia

ADMN este partener al Taberei de creație artistică și documentare desfășurată la Văliug-Crivaia în perioada 15-21 martie 2020

CU O FLOARE NU VINE PRIMĂVARA!

Asociația Dunărea Moldova Noua a promovat Clisura Dunării și Banatului montan la Târgul de Turism al României

Lansarea Raportului OCDE privind Organizațiile de Management al Destinației Turistice

Lansarea Raportului OCDE ”Operaționalizarea unei rețele de Organizații de Management al Destinației Turistice (OMD) în România”

Chemarea Dunării

Am sărbătorit, în premieră în Regiunea de Vest, Ziua Internațională a Ghidului de Turism, în 15-16 februarie 2020. Promovarea turismului în Clisura Dunării va continua printr-un program de vizitare, în perioada 15 martie – 30 octombrie 2020.

„Ziua Internațională a Ghidului de Turism”

Sub genericul ”Locul meu preferat”, Asociația Dunărea Moldova Nouă va organiza în perioada 15-16 februarie 2020 un eveniment de vizitare a obiectivelor turistice din Clisura Dunării.

Turismul alternativ personalizat o soluție pentru Clisura Dunării!

Eveniment ”Turismul alternativ” – 7 decembrie 2019

Lobby inter-instituțional la nivel european în favoarea maximizării succesului proiectelor dunărene

Din partea Asociației Dunărea Moldova Nouă a participat Președintele Corneliu MARTIN, care a propus înființarea unui Birou de Informare SUERD pentru comunitățile din Clisura Dunării – Banat.

Vernisajul expoziției Tabăra de Creație Artistică și Documentare „Clisura Dunării”

În luna octombrie, în data de 17 octombrie 2019, expoziția va fi deschisă la Reșița, în spațiul galeriei Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Reșița, „Agora”.

Vernisajul Taberei de creație artistică si documentare ”Clisura Dunării”

Vernisajul va avea loc in data de 26 septembrie, ora 17:00 la Galeria Primăriei Timişoara şi in data de 17 octombrie 2019 la Galeria Agora a UAP din Reşita.

Campanie de ecologizare

Implică-te!

Curățenia de primăvară 2019

30 martie 2019 – ultimă zi în campania curățenie de primăvară, o zi cu soare în inimă și suflet pentru implicarea voluntarilor ADMN!

Centrul de informare turistic in aer liber este singura locație unde turiștii se pot informa în afara programului de funcționare al CNPIT MN. Menținerea lui în viața este obligația celor care iubesc Clisura cu frumusețile ei și au cu ce se mândri în fața turiștilor!

Programe turistice

Traseul turistic

Balta Nera – Ostrov Moldova Veche

Este un traseu cu grad mediu de dificultate. Necesită o pregătire fizică deosebită, deoarece este un traseu lung.

Traseul turistic

Valea Morilor de Apă

Este un traseu cu grad mediu de dificultate. În zona calcaroasă, relieful este alcătuit din culmi largi, ramificate și platouri carstice.

Puncte de peisagistica și
de interes turistic

• Situl arheologic VILLA RUSTICA
  • Schitul „IZVORUL TĂMĂDUIRII”
  • Muzeul sătesc GORNEA

obiective turistice ÎN CLISURA DUNĂRII

• Ostrovul Moldova Veche
  • Cetatea Sf. Ladislau
  • Grota Haiducească
  • Peștera Gaura cu Muscă
  • Grota Turcească – Gârnic

Obiective turistice în CLISURA DUNĂRII

• Cetatea Drencova Berzasca
  • Mănăstirea Sf Sava din Baziaș
  • Muzeul etnografic din Gârnic
  • Expoziția ”Baziașul de altă dată” la Baziaș

PROGRAME TURISTICE

Trei zile superbe în Banatul de Clisură

Ziua 1

Program de vizitare:

Primirea într-un ambient festiv a turiștilor

• Zlatița: vizitarea Mănăstirii Zlatița
  • Baziaș: vizitarea Mănăstirii Sf. Sava, a muzeului (expoziției de fotografie) ”Baziașul de altădată” și a rezervației avifaunistică Balta Nera-Dunărea (Salcia albă, egreta mică, cormoranul mic, stârcul cenușiu) cu fauna și flora zonei umede
  • Insula Calinovăţ: rezervaţie naturală avifaunistică
  • Prezentarea şi vizitarea rezervaţiei Rîpa cu lăstuni
  • Vizitarea Centrului Cultural Sârb Belobresca
  • Vizitarea ariei de protecţie specială avifaunistică Divici Pojejena
  • Vizitarea Centrului de informare turistică și a portului din Pojejena
  • Masă festivă cu produse pescărești specifice zonei (Ciorba de pește, saramura de șalău) la Pensiunea Alexandra din Divici (dotată cu piscină)
  • Plimbări cu șalupa pe Dunăre!

Ziua 2

Program de vizitare:

• Rezervația avifaunistică Insula Ostrovul Moldova Veche – trasee turistice
  • Croazieră pe Dunăre la Baba Kaia, Cetatea Sf. Ladislau, Castelul Golumbat
  • Concursul de ciorbă de pește ”Ceaunul de Aur” din Moldova Veche
  • Vizitarea Gării Fluviale Moldova Veche
  • Vizitarea Cetății Sf. Ladislau, sec. al XIII-lea și a Peșterii ”Gaura cu Muscă”
  • Cazare la Pensiunea Baba Caia, cu meniu de produse specifice locale

Ziua 3

Program de vizitare pe traseul: Moldova Nouă – Padina Matei – Gârnic

Obiective naturale: Peștera Grota Haiducească; Cascadele de pe râul Moldovița; muzeul etnografic ceh din satul Gârnic; Complexul de mori de pe Valea Gramensca; Rezervația naturală Valea Mare.
Sichevița: muzeul sătesc Gornea, sit-ul arheologic Vila Rustica
Vizitarea  Schitului „Izvorul Tămăduirii”
Vizitarea morilor de apă cu „ciutură” – un număr de 9 mori dispuse ca o salbă pe Pâraul Cameniţa si Cetatea Derancova
Vizitarea Complexului Lacustric Egreta din Berzasca cu plimbări de agrement pe Dunăre
Masă festivă la Pensiunea Ecaterina cu specific local din Berzasca

Noutăți

Clisura Dunării – un colț de rai

Turismul în Clisura de Caraș, după ridicarea stării de urgență, a fost salvat de exodul de turiști români care au preferat Clisura din motive ușor de înțeles – Pandemia – locuri sălbatice, mai izolate, un colț de rai care este Clisura!

Invitație

Invitație adresată Președintelui Grupului de Ghizi din Lauffen am Neckar, în vederea organizării unor seminarii pentru ghizi de turism.

Abonează-te la canalul nostru YouTube!

Contactează-ne!

ASOCIAŢIA DUNĂREA MOLDOVA NOUĂ